Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017 - relacja z wydarzenia
Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017 odbywające się w dniach 1-3 czerwca w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie, w tym roku towarzyszyły spotkaniu Grupy Wyszehradzkiej.
Trzydniowe wydarzenie skierowane było do szeroko rozumianej branży spożywczej - producenci oraz dystrybutorzy żywności z kraju i zagranicy prezentowali szereg nowości produktowych, a także praktyczne możliwości ich zastosowania w żywieniu ludzi w obiektach gastronomicznych i gospodarstwach domowych. Ofertę spożywczą przedstawiali także wystawcy z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji, Włoch w ramach prezentacji produktów charakterystycznych dla ich regionów i szlaków kulinarnych.
Województwo Lubelskie Partnerem Regionalnym
Województwo Lubelskie było Partnerem Regionalnym wydarzenia i zorganizowało na targach stoisko promocyjno-informacyjne, na którym istniała możliwość prezentowania materiałów reklamowych lubelskich firm i instytucji, prowadzenia rozmów i spotkań z potencjalnymi odbiorcami itp.
Podczas targów Zespół Biznes Lubelskie prezentował zainteresowanym ofertę gospodarczą województwa. Przeprowadziliśmy szereg rozmów oraz spotkań, które w przyszłości mogą stać się impulsem do współpracy z podmiotami z lubelskiego oraz lokowania inwestycji w naszym regionie.
Podczas pierwszego dnia wydarzenia, na scenie głównej, można było zasmakować lubelskiego podzczas pokazów kulinarnych przygotowanych przez firmę Bon Appetit. Za nami pierwsze w historii połączenie spektaklu teatru improwizacji z pokazem kulinarnym. Uczestnicy targów świetni bawili się razem z przedstawicielami "Impro Teatr Bezczelny", którzy lubelskiej potrawy przyprawili szczyptą dobrego humoru. Pierwsza odsłona "Grilla po lubelsku" cieszyła się ogromnym zainetersowaniem odwiedzających.
Gala wystawców
Przedstawiciele Zespołu Biznes Lubelskie wzięli również udział w wieczornej Gali Wystawców Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2017. Zebranych gości zachęcali do współpracy z przedsiębiorcami z województwa lubelskiego, ale także degustacji lokalnych produktów, które serwowane były na stole regionalnym.
Podczas targów nie mogło zabraknąć licznych konferencji, warsztatów, występów i pokazów, każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
- Pokazy kulinarne przygotowane przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni;
- Restauracja Klubu Szefów Kuchni prowadzona przez najlepszych szefów kuchni w Polsce oraz warsztaty kulinarne z ich udziałem;
- Szkolenia i konkursy w ramach Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika;
- VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów „Hydrosommelier Roku 2017’’;
- X Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2017 ,,Serwis Synchroniczny’’ czyli pokazy sztuki kelnerskiej w wykonaniu 4-osobowych zespołów kelnerskich;
- Dorato Mistrzostwa Kelnerów w otwieraniu wina musującego byle czym, czyli konkurs kelnerski polegający na otwieraniu wina musującego;
- ,,Szampaniada Akademii Kelnerskiej – Dorato 2017” – otwieranie wina musującego jednocześnie przez 200 kelnerów, połączone z biciem rekordu na 25 rocznicę marki ,,Dorato’’;
- Degustacje żywności tradycyjnej i regionalnej;
- Degustacje win;
- Wspólne grillowanie z najlepszymi specjalistami;
- Konkurs dla wystawców na najlepszy produkt targów: „Spożywczy Przebój Roku 2017”;
- Szkolenia prowadzone przez najlepszych w kraju baristów;
- Spotkania z Mistrzami Kulinarnymi w Strefie Edukacyjnej.
Podczas trzydniowego wydarzenia można było również odwiedzić liczne stoiska wystawców z całego kraju. Organizatorem Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2017, które odbywały się w dniach 1-3 czerwca był Ptak Warsaw Expo. Patronatem honorowym wydarzenie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejną edycję zaplanowano już za rok.